EBS ontkent dat buurten bewust worden uitgeschakeld

Technisch directeur Marcel Eynhoven van de Energie Bedrijven Suriname (EBS) ontkent dat er sprake is van een tekort aan energie. Hij reageert hiermee op parlementariĆ«r Asiskumar Gajadien (Nieuw Front/VHP) die stelt dat de regering en de EBS zeer onverantwoord gedrag vertonen. Volgens hem wordt in verschillende buurten constant stroom uitgeschakeld, zonder dat de gemeenschap vooraf geĆÆnformeerd wordt.

Gajadien is lid van de vaste commissie van Natuurlijke Hulpbronnen. De oppositie had voorzitter Jennifer Geerlings-Simons gevraagd om een vergadering uit te schrijven over de energie situatie. Het assembleelid vindt het jammer dat deze bespreking niet is gekomen. Intussen is het parlement op reces.

Uitschakelen melden

De regering zwijgt in alle talen over de enorme tekorten aan energieleveringen door het uitblijven van afdoende uitbreidingsplannen in de afgelopen twee jaren. De samenleving zal dit gedrag niet moeten accepteren, dat zonder vooraf meldingen, de elektriciteitsleveringen worden uitgeschakeld.

De politicus heeft een groep mensen bereid gevonden om alle stroomonderbrekingen te monitoren met de medewerking van de gemeenschap. Eenieder kan elke stroomonderbreking doorgeven op het emailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , met vermelding van de buurt en tijdsduur van onderbreking.

Geen tekort

Eyndhoven zegt dat het niet nodig is om buurten uit te schakelen. De beschikbare energie is voldoende om te voorzien in de behoefte. De EBS maakt wel gebruik van de droge tijd om lijnen te onderhouden. "Er wordt systematisch gewerkt per district. Wij stellen de mensen wel vooraf op de hoogte wanneer wij met onderhoud bezig zijn", zegt Eyndhoven.

De EBS-topper merkt op dat een abrupte onderbreking van de stroom ontstaat wanneer er sprake is van een storing. Hij geeft toe dat de afgelopen periode de lijn van de Bomaweg en Leidingen diverse keren gestoord was. "Wij zijn bezig om het probleem daar grondig op te lossen", belooft Eyndhoven. Gajadien zegt dat de EBS uiteraard zal ontkennen dat er een tekort is. Hij heeft genoeg bewijzen om te staven dat de energie niet voldoende is voor het hele land. "Maar nu zal de gemeenschap aangeven waar en wanneer er stroomonderbrekingen zijn", stelt het assembleelid in het vooruitzicht.

Plaats reactie